top of page

Kesän 2025 ohjelma

Kesäkuun oheistapahtumat:

Su 8.6. klo 14.00 Omenankukkakonsertti

Johann Tillin lauluoppilaat esittävät mm. Merikannon, Madetojan, Nummen, Schubertin ja Schumannin yksinlauluja. Villa Ilokivellä, Kolkonpääntie 108. Tilaisuus on kaikille avoin.

 

Su 29.6. klo 19.00 Säveltäjätapaaminen – Esa Pyöriä

Nojatuolivieraana säveltäjä Esa Pyöriä. Tilaisuudessa kuullaan myös Pyöriän yksinlauluja sekä teoksia oboelle ja pianolle. Villa Ilokivellä, Kolkonpääntie 108. Tilaisuus on kaikille avoin.

Heinäkuun festivaaliohjelman lyhyempi esittely:

to 17.7.2025 klo 19.00

Festivaalin avajaiskonsertti

Jukka Nykänen, piano

Nykänen taituroi omia sovituksiaan kansanlauluista elokuvamusiikkiin

pe 18.7.2025 klo 19.00

Ángela Aguareles, sello, Clarissa Bevilacqua, viulu, ja Evgeniya Kleyn, piano

Nuoret huippumuusikot Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulusta soittavat romantiikan ajan kamarimusiikkia

la 19.7.2025 klo 12.00

Koko kylän yhteislaulutilaisuus

Rantasalmen linja-autoasemalla, yhteistyössä Rinssi-Everstin ja Rantasalmen kunnan kanssa

Neljän hengen orkesterin säestyksellä lauletaan yhdessä tuttuja kesäisiä lauluja. Tapahtuma on kaikille ilmainen.

la 19.7.2025 klo 14.00

Nuorten solistien konsertti

Ronja Ikonen, huilu, Kaisla Koivunoro, käyrätorvi, Eelis Vihermaa, saksofoni, ja Andra Kaus, piano

Konsertin päätteeksi vaskisoitinesittelyn pitää vaskipuhaltimien soiton opettaja Riku Puumalainen.

su 20.7.2025 klo 14.00

Ville Hiilivirta, käyrätorvi, ja Matilda Kärkkäinen, piano

Teoksia Villa Ilokiven eli vanhan kyläkoulun rakentamisajoilta

Ohjelman pidempi esittely:

to 17.7.2025 klo 19.00

Festivaalin avajaiskonsertti

Jukka Nykänen, piano

 

Savolaisen laulu (Karl Collan)

Minun kultani kaunis on (trad.)

Suvivirsi (trad.)

Karjalan kunnailla (trad.)

Kesäillan valssi (O. Merikanto)

Franz Liszt: Villa d’Esten suihkulähteet

Claude Debussy: Heijastuksia vedessä

Porilaisten marssi (trad./Kress)

 

Ooppera-alkusoitto Tähtiainesta

Lenskin aaria goes jazz (Tshaikovski)

Oopperan kummitus -fantasia (Andrew Lloyd-Webber)

Klassikkomusikaalisikermä

Laura Palmer’s Theme, tv-sarjasta Twin Peaks (Angelo Badalamenti)

Vuodenajat kaikissa genreissä (Vivaldi & co.)

 

Nykänen taituroi omia sovituksiaan kansanlauluista elokuvamusiikkiin.

 

Pianisti, säveltäjä ja sovittaja Jukka Nykänen on erittäin monipuolinen muusikko, jolle on luonteenomaista ennakkoluulottomuus, kokeilunhalu ja monityylisyys. Hänen erityisalaansa ovat omat sovitukset, joita hän esittää itse juontamissaan konserteissa – yksin ja erilaisten yhtyeiden kanssa. Hänen repertuaariinsa kuuluu sovituksia elokuvien, musikaalien ja tv-sarjojen tunnusmusiikeista. Myös suomalaiset kansanlaulut uudistuvat hänen taitavassa käsittelyssään niin Bachin, Mozartin, Piazzollan, Chopinin kuin Rahmaninovinkin hengessä.

 

pe 18.7.2025 klo 19.00

Kamarimusiikkikonsertti

Ángela Aguareles, sello

Clarissa Bevilacqua, viulu

Evgeniya Kleyn, piano

 

Zóltan Kódaly: Duo viululle ja sellolle op. 7, 1. osa

Ernst Mielck: Romanssi sellolle ja pianolle

Clara Schumann: Romansseja viululle ja pianolle

Robert Schumann: Adagio ja Allegro sellolle ja pianolle op. 70

Wolfgang Amadeus Mozart: Pianotrio n:o 7 C-duuri

Aarre Merikanto: Pianotrio, 1. osa

Kari Rydman: Ein schwieriges Lied op. 147 (kantaesitys)

 

Dmitri Shostakovitsh: Pianotrio op. 8 c-molli

Sergei Rachmaninov: Pian trio n:o 1 g-molli “Trio elegiaque”

 

Nuoret huippumuusikot Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulusta soittavat romantiikan ajan kamarimusiikkia.

Taiteilijoiden esittelyt:

 

Ángela Aguareles, sello

Philippe Jaroussky on kuvaillut espanjalaista sellisti Ángela Aguarelesia (Zaragoza, 2002) "nuoreksi, jo erittäin musiikillisesti kypsäksi muusikoksi" ja Anne Gastinelin "fantastiseksi muusikoksi, jolla on laaja taiteellinen ilmaisu". Ángela Aguarelesia opiskelee tällä hetkellä Berliinin Hochschule für Musik "Hanns Eisler" -musiikkikorkeakoulussa, jossa hän aloitti 17-vuotiaana. Hän suoritti kandidaatin tutkinnon vuonna 2024 erinomaisin arvosanoin ja jatkaa maisteriopintojaan samassa arvostetussa oppilaitoksessa professori Forckin ja professori Bohórquezin johdolla. Aguareles on esiintynyt kamarimuusikkona useilla festivaaleilla, kuten Aix en Provanceen, ChamberLab Toscanaan, TONALi Akademieen, Musethica Festivaliin tai AIMSiin sekä säännöllisesti ympäri Eurooppaa, mm. Konzerthaus Berlinissä, Herkulessaal Münchenissä, Tonali Saal Hamburgissa ja Casa da Música Portossa. Hän on kiinnostunut musiikin roolista yhteiskunnassa ja nykysävellyksistä, ja hänet on kutsuttu kantaesittämään useita nykyteoksia, kuten osana Staatskapelle Berlinin "Wagner 2022" -konserttisarjaa. Hän on kiinnostunut musiikin yhteiskunnallisesta roolista ja oli mukana perustamassa Metanoia e.V -yhdistystä vuonna 2021 Berliinissä. Hän on myös järjestänyt konsertteja kouluissa ja yhteistyössä Pelastakaa Lapset -järjestön kanssa ja soittanut Musethica International Programissa 13-vuotiaasta lähtien, jolloin hänestä tuli heidän taiteilijaryhmänsä nuorin jäsen. Hän on saanut useita palkintoja ja stipendejä, ja tällä hetkellä hän on Stibet DAAD -stipendin, PROMOS-stipendin ja Deutschlandstipendin apurahan saaja. Viimeisimpänä hänelle on myönnetty Ottilie-Selbach-Redslob Stiftungin apuraha joulukuussa 2024. Vuonna 2025 hän kantaesittää säveltäjä Kari Rydmanin hänelle omistetun teoksen Ilokivi kaekuu -taijevestivualilla Suomessa. Hänet on myös kutsuttu liittymään Liechtensteinin musiikkiakatemian Imperial-ohjelmaan ja hän on käynnistämässä "beSonder"-projektiaan kotikaupungissaan Zaragozassa.

 

Clarissa Bevilacqua, viulu

Viulisti Clarissa Bevilacqua tunnetaan siitä, että hän lumoaa yleisön häikäisevällä teknisellä taidollaan ja syvästi inspiroivalla musikaalisuudellaan. Hänen debyyttialbuminsa Dream Catcher saavutti kansainvälistä tunnustusta sen jälkeen, kun Gramophone Magazine ja The Strad suosittelivat häntä ja ylistivät hänen soittoaan "loistavan yleväksi" ja "eleganttiseksi ja ketteräksi". Hän debytoi Pritzker Pavilionissa Chicagossa kymmenentuhannen ihmisen edessä yhdeksänvuotiaana ja on sittemmin pitänyt sooloresitaaleja ja soittanut konserttojen soistina eri puolilla Pohjois-Amerikkaa, Eurooppaa ja Aasiaa. Clarissa esiintyy myös säännöllisesti triossa sellisti Giovanni Solliman ja pianisti Carlotta Maestrinin kanssa. Trio levytti hiljattain albumin Short Trio Stories, jonka ohjelmisto ulottuu klassisesta rockiin. Clarissan debyyttialbumi julkaistiin Nimbus Recordsin toimesta ja se sisältää Augusta Read Thomasin kaikki sooloviululle sävelletyt teokset sekä viulukonserton nro 3: "Juggler in Paradise" BBC:n Walesin kansallisorkesterin kanssa, jota johtaa kapellimestari Vimbayi Kaziboni. Clarissa on DYNAMIKfestin taiteellinen johtaja. DYNAMIKfest on vuosittainen klassisen nykymusiikin festivaali Salzurgin sydämessä Itävallassa. Hänen tavoitteenaan on esitellä dynaamisia konsertteja, joissa esitetään tilausteoksia, ensi-iltaohjelmia sekä klassisen musiikin mestariteoksia alle 30-vuotiaiden kansainvälisten muusikoiden esittäminä. Vuonna 2024 Clarissa valittiin arvostetun Fondation Gautier Capuçonin laureaatiksi. Edellisenä vuonna hänet valittiin Classeek Ambassador -ohjelmaan ja heidän taiteilijaluetteloonsa avoimen hakukilpailun voittajana. Hän on voittanut useita kansainvälisiä viulukilpailuja ja sai ensimmäisen palkinnon, yleisöpalkinnon ja Bärenreiter-erikoispalkinnon Salzburgin kansainvälisessä Mozart-kilpailussa. Hänelle myönnettiin myös pääpalkinto Cape Symphonyn kansainvälisessä viulukonserttokilpailussa ja toinen sija Monte Carlon Music Master -kilpailussa. Historiallisiin viuluihin intohimoisesti suhtautuva Clarissa valittiin 14-vuotiaana nuorimmaksi viulistiksi esiintymään säännöllisesti Cremonan viulumuseon arvokkaan Stradivari-kokoelman kanssa. Clarissa suoritti musiikin kandidaatin tutkinnon 16-vuotiaana erinomaisin arvosanoin. Hän suoritti musiikin maisterin tutkinnon viulunsoiton pääaineessa Mozarteum-yliopistossa Salzburgissa Pierre Amoyalin johdolla ja viulunsoiton maisterin tutkinnon Hochschule für Musik "Hanns Eisler" Berliinissä Antje Weithaasin johdolla.

 

Evgeniya Kleyn, piano

Evgeniya Kleyn on esiintynyt säännöllisesti kamarimusiikkipartnerina kansainvälisesti tunnettujen muusikoiden, kuten Julian Prégardienin, Raphael Wallfischin, Camille Thomasin ja Alexey Stadlerin, kanssa. Hän on myös usein säestänyt professori W.E. Schmidtin ja professori R. Wallfischin mestarikursseilla. Vuonna 2019 hän esiintyi NDR:n ohjelmassa "Podium der Jungen", ja hänen esityksiään lähetettiin suorana BBC Radio 3:n "BBC in Tune" -ohjelmassa. Muusikkoperheeseen syntynyt Evgeniya aloitti pianonsoiton neljävuotiaana. Hän sai alkuopetuksensa musiikillisessa koulutuksessaan Tuapsen kunnallisessa musiikkikoulussa Venäjällä ja esiintyi useiden orkestereiden kanssa nuorena. Myöhemmin hän opiskeli Nikolai Rimski-Korsakov -konservatoriossa Pietarissa. Myöhemmät maisterinopinnot veivät hänet pianonsoiton opintoihin professori Szokolayn ja professori Gruzmanin johdolla sekä kamarimusiikin opintoihin professori Kondratjewan ja professori W.E. Schmidtin johdolla. Opiskeluaikanaan Evgeniya Kleyn voitti useita kansainvälisiä palkintoja ja esiintyi arvostetuilla festivaaleilla, kuten "Young Classics from Weimar" ja "Paths to Liszt", sekä Beethoven-talossa Bonnissa ja Brucknerhausissa Linzissä. Hän on myös käynnistänyt useita kamarimusiikkiprojekteja, kuten "The Known and Unknown Camille Saint-Saëns", Dmitri Šostakovitšille kunniaksi järjestetyn "DSCH-maratonin" sekä Eduard Lassenille ja Johann Nepomuk Hummelille omistettuja konsertteja. Evgeniya oli Charlotte Krupp -stipendiaatti New Liszt -säätiössä Weimarissa. Hän syvensi kamarimusiikin opintojaan Hannoverin musiikin, draaman ja median yliopistossa professori Markus Beckerin johdolla ja sai stipendin Saksan akateemiselta stipendisäätiöltä (Studienstiftung des Deutschen Volkes). Vuonna 2019 hän perusti TONALi Young Academyn Hampuriin. Tällä hetkellä hän on aktiivisesti mukana sosiaalisissa ja koulutuksellisissa projekteissa. Vuonna 2022 hän oli mukana perustamassa "U All Together" -projektia, joka tarjoaa ilmaisia taideopetusta sotaa pakeneville pakolaislapsille. Vuonna 2023 hän käynnisti vuosittaisen taidefestivaalin ”Kinder Kunst Campus”, joka tarjoaa heikommassa asemassa oleville lapsille alustan esitellä kykyjään ja osallistua ilmaisiin työpajoihin. Hän tekee tiivistä yhteistyötä Punaisen Ristin kaltaisten sosiaalisten järjestöjen kanssa auttaakseen marginalisoituneita yhteisöjä taiteellisten aloitteiden kautta.

la 19.7.2025 klo 12.00

Koko kylän yhteislaulutilaisuus

Rantasalmen linja-autoasemalla, yhteistyössä Rinssi-Everstin ja Rantasalmen kunnan kanssa

Neljän hengen orkesterin säestyksellä lauletaan yhdessä tuttuja kesäisiä lauluja. Tapahtuma on kaikille ilmainen.

 

la 19.7.2025 klo 14.00

Nuorten solistien konsertti

Ronja Ikonen, huilu

Kaisla Koivunoro, käyrätorvi

Eelis Vihermaa, saksofoni

Andra Kaus, piano

Rantasalmelaiset nuoret lahjakkuudet esittäytyvät. Konsertin toisella puoliajalla vaskisoittimia esittelee Riku Puumalainen.

Ronja Ikonen on 20-vuotias helsinkiläinen eläinlääketieteen opiskelija. Hän on kuitenkin kotoisin Rantasalmelta ja kokee sen edelleen vahvasti kodikseen. Musiikki on ollut tärkeä osa Ronjan elämää pienestä pitäen. Hän aloitti soittamisen 4-vuotiaana, pääinstrumenttinaan huilu. Lisäksi hän on soittanut pitkään pianoa sekä viime vuosina myös muitakin puupuhaltimia. Ikonen on päässyt musisoimaan niin isoissakin orkestereissa kuin pienemmissä yhtyeissä sekä solistina. Soittaminen jatkuu harrastuksensa edelleen, tällä hetkellä pääasiassa lyömäsoitinten soittamisen muodossa erilaisissa kokoonpanoissa ja projekteissa.

 

Kaisla Koivunoro on 18-vuotias Rantasalmen lukiosta vastavalmistunut nuori. Hän on soittanut käyrätorvea 7-vuotiaasta saakka. Kaisla on soittanut muun muassa Rantasalmen puhallinorkesterin eri kokoonpanoissa sekä Savonlinnan orkesterissa. Tammikuussa 2024 hänet valittiin Vaskiakatemiaan, joka on vaskisoittajille tarkoitettu valmennusryhmä. Soittamisen lisäksi Kaisla on ollut tiiviisti mukana Rantasalmen nuorisoteatterin musikaaleissa niin näyttelemässä kuin soittamassakin. 

 

Eelis Vihermaa on 16-vuotias saksofonisti. Soittoharrastus alkoi pianonsoitolla, jota Eeliksellä on takana kymmenisen vuotta. Saksofonin soitto tuli mukaan vasta muutama vuosi sitten Rantasalmelle muuton yhteydessä.  Hän on mukana useissa eri kokoonpanoissa, kuten esimerkiksi Rantasalmen puhallinorkesterin A-orkesterissa ja musikaaliorkesterissa. Soittamisen lisäksi Eelis on tehnyt myös paljon työtä sovittamisen ja säveltämisen parissa, ja hänen esikoispuhallinorkesteriteoksensa Meavrresgárri kantaesitettiinkin vuosi sitten Rantasalmen puhallinorkesterin 45-vuotisjuhlakonsertissa. Eelis soittaa myös viihdemusiikkia oman yhtyeensä Coetuksen kanssa.

 

Andra Kaus (s. 1976) on lähtöisin Viron Saarenmaalta. Kaus on opiskellut pianonsoittoa Kuressaaren musiikkiopistossa, Tallinnan Georg Ots- konservatoriossa ja Viron Musiikkiakatemiassa, josta valmistui pianonsoitonopettajaksi vuonna 2002 ja musiikin maisteriksi vuonna 2004 pääaineenaan kamarimusiikki. Vuosina 2003 – 2005 hän opiskeli Jyväskylän ammattikorkeakoulun erikoistumisopintojen kamarimusiikkilinjalla. Uutta ammatillista sarkaa lähti Kaus kyntämään aloittaessaan syksyllä 2019 kirkkomusiikin opinnot Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Kuopiossa. Kaus on työskennellyt vuodesta 2002 päätoimisesti Soisalo-musiikkiopiston Pieksämäen toimipisteessä pianonsoitonopettajana ja säestäjänä. Kanttorin tehtävässä on Kaus toiminut yhteistyössä Pieksämäen, Joroisten sekä Varkauden seurakuntien kanssa. Kausin sydäntä lähellä on yhteistyö puhallinsoittajien, laulajien sekä kuorojen kanssa. Hän on työskennellyt Tallinnan Georg Ots- konservatorion laulu- ja puhallinluokkien säestäjänä, kolmenatoista kesänä Partaharjun puhallinleirin pianistina, samoin antanut panoksensa Rantasalmen puhallinperinteeseen säestäjän ominaisuudessa. Kaus on ollut eri kuorojen säestäjä ja tehnyt yhteistyötä monien Suomen eturivin laulajien kanssa. Tuoreimpana mainittakoon yhteistyö Suomen Puhallinsinfonikkojen (Finnish Symphonic Winds) kanssa.

Vaskisoitinten soitinesittelyosuudessa esitellään kaikki vaskisoittimet nostaen jokainen omalla vuorollaan keskiöön. Konsertissa yhdistellään vaskien kuulasta sointia Loop-efektin avulla luoden moniäänisiä kokonaisuuksia tavallisesti kovin yksiäänisiin soittimiin. Konsertin ohjelma ulottuu läpi länsimaisen musiikin historian aina Renessanssista nykypäivän lastenlauluihin. Riku Puumalainen on Järvi-Saimaan kansalaisopiston musiikin suunnittelijaopettaja. Omana soittimenaan hän pitää tuubaa, mutta kaikki vaskisoittimet luonnistuvat niin soiton, kuin opetuksenkin osalta. Rikun on opiskellut Lahden konservatoriossa musiikin perustutkinnon ja Tampereen ammattikorkeakoulussa sekä instrumenttipedagogin että musiikin teoriapedagogin tutkinnon. Urallaan ennen Rantasalmea hän on toiminut soittaja-aliupseerina Rakuunasoittokunnassa ja Lapin sotilassoittokunnassa, sekä soitonopettajana Ylä-Savon musiikkiopistossa ja Pohjois-Kymen musiikkiopistossa.

 

su 20.7.2025 klo 14.00

Ville Hiilivirta, käyrätorvi, ja Matilda Kärkkäinen, piano

 

Yvonne Desportes (1907-1993): Ballade Normande (1943)

Camille Saint-Saëns (1835-1921): Joutsen, Eläinten karnevaalista (1886) (sov. A. Sam)

Richard Strauss (1864-1949): Andante, TrV 155 (1888)

Laura Netzel (o.s. Pistolekors, pseudonyymillä N. Lago) (1839-1927): Deux Études, Op. 52:2 (1895) Inquiétude pianolle

Claude Debussy (1862-1918): Pellavatukkainen tyttö (Preludit I:8) (1909) (sov. Ville Hiilivirta)

Voi äiti parka (suom. kansanlaulu sov. Holger Fransman)

Carl Nielsen (1865-1931): Canto Serioso, CNW 67 (1913)

Claude Debussy (1862-1918): Kuutamo (Suite bergamasque), L. 75:3 (1905) pianolle

Paul Dukas (1865-1935): Villanelle (1906)

 

Claude Debussy (1862-1918): Golliwogg’s Cakewalk (Children’s Corner) L. 113:6 (1908) (sov. Ville Hiilivirta)

Erik Satie (1866-1925): Gymnopédie No. 1 (1888) (sov. Wolfgang Birtel)

Edvard Grieg (1843-1907): Anitran tanssi (Peer Gynt -sarjasta No. 1, Op. 46:3 (1888) (sov. Bernard Dewagtere) (Koko Peer Gynt -musiikki julkaistu 1908!)

On suuri sun rantas autius (suom. kansanlaulu sov. Jukka Nykänen) pianolle

Gabriel Fauré (1845-1924): Pavane, Op. 50 (1887) (sov. Wolfgang Birtel)

Laura Netzel (1839-1927): Valse lente, Op. 57:5 (1896) pianolle

Camille Saint-Saëns (1835-1921): Romanssi, Op. 36 (1874)

Ol’ kaunis kesäilta (suom. kansanlaulu sov. Holger Fransman)

 

Konsertissa kuullaan teoksia Villa Ilokiven eli vanhan kyläkoulun rakentamisajoilta.

 

Ville Hiilivirta ja Matilda Kärkkäinen ovat helsinkiläinen muusikkopariskunta. He esiintyvät mielellään niin duona, soolona kuin kamari- ja orkesterimuusikkoinakin. Molemmat muusikot ovat kiertäneet kotimaisia festivaaleja ja ulkomaita soiton merkeissä. Ville toimii käyrätorven äänenjohtajana Helsingin Kaupunginorkesterissa ja Matilda kamaripianistina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. 

Rantasalmi on pariskunnalle tärkeä paikka, sillä Kolkonjärven rannalla sijaitsee Kärkkäisen perheen mökki. Siellä Ville ja Matilda viettävät vapaa-aikaansa niin paljon kuin mahdollista. Muita tärkeitä elämän iloja heille musiikin lisäksi ovat hyvä ruoka ja amerikancockerspanieli Sulo, jonka lempisäveltäjä on Claude Debussy.

Ilokivi kaekuu -taijevestivuali

©2022 by Ilokivi kaekuu -taijevestivuali. Proudly created with Wix.com

bottom of page